Uit recent onderzoek van netwerkbedrijf Aruba is gebleken dat maar liefst  50% van de Nederlandse werknemers de staat van cybersecurity binnen hun bedrijf als ‘voldoende’, ‘slecht’ of ‘heel slecht’ beschrijft.  Waar dit zorgwekkend te noemen is, komt dit percentage niet als een verrassing voor de security specialisten van Rootsec.

Niveau cybersecurity onderhevig aan gemakzucht

Als specialist op het gebied van cybersecurity  houden we dit soort onderzoeken natuurlijk nauw in de gaten. Ook wij moeten toch toegeven dat we merken dat er nog veel onwetendheid als ook gemakzucht heerst op de Nederlandse markt betreffende cybersecurity. Vaak vinden bedrijven het een te grote investering, gaan ze ervan uit dat het hen ‘toch niet overkomt’ of achten ze zichzelf voldoende te kunnen beschermen. Waar er voor dat laatste argument iets te zeggen valt, zijn de eerste twee argumenten natuurlijk klinkklare onzin.

Bij Rootsec herhalen wij de volgende zin met dagelijkse regelmaat: “voorkomen is beter dan genezen.” Op het gebied van cybersecurity wil je simpelweg niet handelen op het moment dat het eigenlijk al te laat is. Daarnaast is het soms ook niet meer mogelijk om te ‘genezen’. Uw data ligt al op straat, uw financiële gegevens zijn wereldwijd bekend en ook die interne rapporten zijn nu voor iedereen in te zien. In hoeverre denkt u nog te kunnen genezen?

Oplossing door een verhoogd bewustzijn

Dit is dan ook precies de reden waarom de diensten van Rootsec niet enkel gebouwd zijn op het vinden en elimineren van risico’s en dreigingen, maar ook op het verhogen van het bewustzijn binnen bedrijven. De mens blijft de zwakste schakel als je spreekt over cyberdreigingen. En aangezien je de werknemer niet kunt patchen, is een stukje educatie nagenoeg essentieel.

Herkent u zichzelf in bovenstaande en wilt u toch stappen ondernemen om niet op den duur ongeneselijk verklaart te worden? Neem dan eens contact met ons op of bekijk de diensten die u direct kunnen helpen zoals bijvoorbeeld een penetratietest of een awareness training.