Als ik TikTok zeg, denkt u dan meteen aan dat ene nummer van one-hit wonder Ke$ha of bent u hip en weet u dat het om een video-app gaat? En niet zomaar een video-app, nee waarschijnlijk wel de meest populaire app van dit moment. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om video’s, waarin ze een dansje doen of playbacken, te bewerken met effecten en dit vervolgens te delen. Ja dit is een rage. Nee ik weet ook niet waarom. De app is vooral enorm populair onder kinderen en jongeren en in relatief korte tijd heeft TikTok 100 miljoen gebruikers aan zich weten te binden. Maar, dit is slechts wat er aan de oppervlakte zichtbaar is. Aan de achterkant van TikTok ziet het er minder florissant uit.

TikTok = privacy risico

De app TikTok is van Chineese makelarij, op zich niets mis mee maar China hanteert nou eenmaal andere privacyregels dan wij. Het zijn er een stuk minder en ze zijn bovenal een stuk minder streng. Dit blijkt wel uit de algemene voorwaarden en het privacy-statement. Daar staat namelijk letterlijk in dat TikTok gebruikersinformatie kan delen met politie en overheidsinstellingen als die hierom vragen. Daarnaast mogen ze deze zelfde gegevens ook delen als het commercieel de moeite waard is. Ofwel, valt er iets te verdienen? Dan doen ze daar niet zo moeilijk over. Het extra vervelende hieraan is het feit dat TikTok voornamelijk wordt gebruikt door kinderen. En dit maakt het toch een stukje zorgelijker wetende dat de privacyverklaring dus feitelijk een vrij brief is voor TikTok om te doen met jouw gegevens wat ze maar willen. En wil je dit niet? Dan mag je geen gebruik maken van TikTok. Maar goed als al je vrienden op TikTok zitten dan wil je toch niet achterblijven he. En dan sta je er ook, zeker als kind, niet bij stil dat elke gebruiker wereldwijd met je kan chatten. Voor de ouders onder ons vast een fijne gewaarwording..

Maar om welke informatie gaat het dan? Nou, ongeveer alles. Zeker wanneer je een koppeling maakt tussen TikTok en andere apps zoals YouTube, Instagram of Facebook. Dan heeft TikTok ook automatisch toegang tot deze data. Is dat logisch? Nee verre van, maar nogmaals, jij bent akkoord gegaan met de algemene voorwaarden. Natuurlijk heeft TikTok geen lijstje opgesteld met een precies overzicht van de data waar ze inzicht in hebben. Maar gelukkig bestaan er op deze wereld nog (ethische) hackers (Anonymous bijvoorbeeld) die het niet zo hebben op apps die data van kinderen doorsluizen. Zij hebben de app tot op codeniveau ontleed en zijn tot een schikbarende conclusie gekomen. TikTok vergaart op grote schaal data van gebruikers en gaat hierin verder dan welke andere app dan ook.

Dit weet TikTok van je

Het is redelijk bizar als je erover nadenkt. Waarom moet een video-app zoveel informatie hebben? Is dit nodig voor de app om goed te kunnen functioneren? Nee, dit is verre van nodig maar onder het mom “waarom niet?” gebeurt het wel. Hieronder een kort overzicht van de informatie die gebruikers met TikTok delen.

  • Het type device, inclusief alle hardware specificaties
  • Welk besturingssysteem en of dit origineel of gekraakt is
  • Elke 30 seconden inzicht in je locatie via GPS
  • Inzicht in waar jij je bevindt middels locatie-tagging
  • Inzicht in al je gebruikersdata van andere platformen wanneer je deze gebruikt om in te loggen
  • Alle netwerkinformatie… (IP/MAC/WIFI-netwerk/device naam)
  • Tracers in je browser die een unieke en traceerbare ID geven (fingerprinting)

TikTok pakt dus om onbekende redenen een flinke lading aan informatie van je af. En alsof dit nog niet slecht genoeg is, is het hierbij ook nog eens onduidelijk met wie dit allemaal gedeeld wordt. Want op het moment dat het economisch of commercieel interessant is om gegevens te delen dan gebeurd dit ook. Vooralsnog onbekend op welke schaal, maar wij hebben een onderbuikgevoel.

Puntje van de ijsberg?

Wij verwachten dat de informatie die inmiddels bekend is, slechts het puntje van de ijsberg is. Of we ooit helemaal zullen achterhalen wat er precies gedeeld is en met wie die gedeeld is, ik vraag het me af. Maar op basis van het bovenstaande kunnen we wel zeggen dat de app TikTok een waar cyberrisico is. Niet enkel voor individuen maar ook voor bedrijven. Want gebruik je een telefoon die aan het bedrijfsnetwerk gelinkt staat? Dan kan dit potentieel nare gevolgen hebben. Het is dus goed om na te denken of u uzelf en uw omgeving wilt blootstellen aan deze risico’s. Ons advies? Niet doen, het hele zaakje stinkt. Een app die zoveel informatie verzameld, slechts beveiligd is en openlijk toegeeft dat het informatie deelt met overheden en commerciële instellingen kunt u beter niet in uw leven hebben. Hoe leuk de dansjes dan ook zijn soms.