Het is vandaag 20 december 2019. Een dag waar veel mensen naar uit hebben gekeken, want voor velen van u is dit de dag dat de vakantie begint. Het is officieel nog een werkdag maar wie werkt er nou echt nog vandaag? De kerstmuziek schalmt door de werkruimte en zelfs die chagrijnige collega van accounting heeft een lach op zijn gezicht. De meisjes van marketing hebben allemaal een foute kersttrui aan en jij als IT-er? Jij bent gewoon blij dat je nog even een Rootsec blog kan lezen.Een moment van rust, zogezegd de stilte voor de storm. Want waar we het vakantie noemen, is iedereen over het algemeen toch erg druk de aankomende dagen. Familie, eten, vrienden, eten, schoonfamilie, eten, eten en dan oud en nieuw. Heel leuk, maar vaak betekent dit ook het moeten aanschaffen van cadeaus. En daar heb je natuurlijk bijzonder weinig zin in. Dus dachten wij van Rootsec, laten wij jullie nog een laatste keer helpen dit jaar, met de beste cadeaus die u als IT-er kunt geven aan die familieleden die jou altijd bellen als hun computer ‘gek doet’.

Backup-schijven

Laten we beginnen met een goede backup-schijf. Hoe vaak heeft u het afgelopen jaar te maken gehad met mensen die hun data kwijt waren en u verwachtingsvol aankeken zo van ‘haal jij dat even terug?’. U en ik weten dat het niet mogelijk is, en waar het nog wel mogelijk is, het gewoon veel moeite kost. En dat heb je simpelweg niet over voor je tante Corry die je twee keer per jaar ziet en elke kerst sokken voor je koopt. Dus dit jaar maak je tante Corry blij met een back-up-schijf. Harde schijven worden tegenwoordig ook steeds vaker voorzien van software die automatisch een back-up maakt wanneer de harde schijf wordt ingeplugd. Dus Corry hoeft zich geen zorgen meer te maken dat de foto’s van de vakantie in dat all-inclusive resort in Antalya verloren gaan. Stel je voor.

Privacy filter

Is ome Harry voor zijn werk veel op reis en klaagt hij altijd merg en been over het feit dat iedereen op zijn scherm aan het meekijken is? Dan heeft Harry iets te verbergen. Maar daar is iets aan te doen. Geef hem dit jaar een privacyfilter. Dit voorkomt dat nieuwsgierige vreemden kunnen zien wat er op het scherm staat. Dit is zeer handig voor mensen die dus veel op reis zijn voor hun werk. Wel even aan ome Harry uitleggen dat een privacy filter je beeldscherm niet onzichtbaar maakt voor anderen, dus tante Corry kan nog steeds zien wat hij uitspookt.

Draagbare batterijopladers

Dan heb je natuurlijk nog dat neefje van je, Dietertje. Die is nooit tevreden met de twintig cadeaus die hij jaarlijks in ontvangst mag nemen, maar dit jaar gaat u daar verandering in brengen. Want zit Dietertje de hele dag Pokemon Go te spelen op zijn telefoon of krijgt hij geen genoeg van Fortnite op de laptop? Dan is een draagbare batterijoplader het cadeau dat u zijn favoriete persoon in de hele wereld gaat maken. De vraag is of u dat wilt, maar hoe meer dat jong kan gamen des te minder herrie hij maakt. Misschien de investering wel waard.

Laptop en telefoon tracking software

Is dat nichtje van u al vier keer haar gloednieuwe Apple telefoon verloren en krijst ze moord en brand als ze een dag geen selfies kan maken of Instagram kan checken? (Want laten we wel wezen, het echte leven speelt zich daar af). Dan is tracking software voor de devices van uw nichtje misschien wel een goed idee. Ondanks dat de benaming hiervan wat pervers klinkt, zeker in combinatie met nichtje, zorgt deze software er simpelweg voor dat je de locatie van laptop of telefoon kan achterhalen en zelfs je systeem van een afstand kan afsluiten. En heb je veel te verbergen? Dan kan je zelfs van een afstandje data verwijderen. Puur vanuit journalistieke interesse heb ik zelf even onderzoek gedaan, en er bestaat ook gratis software.

30 minuten van uw tijd

Dan onze absolute favoriet. U ontkomt er simpelweg niet aan als IT-er. Is de printer kapot, internet weg of komt er rook uit de iPad van oma? Ze bellen u. Waarom gebruikt u dit niet in uw voordeel en gaat u tijdens de aankomende kerst gewoon coupons uitdelen voor een half uur van uw tijd. Gedurende deze 30 minuten mogen ze u alles vragen, helpt u ze en luistert u naar de problemen. Tijd voorbij? Gewoon ophangen. Je bent tenslotte geen helpdesk. Ongetwijfeld bent u niet te beroerd om de mensen die u graag mag te helpen, maar een coupon als deze werkt ook goed als grap natuurlijk. Maar dan wel een grap met een stille hint als ondertoon.

Dames en heren, dat was het dan. De laatste blog van 2019. Ik heb er dit jaar in totaal 45 mogen schrijven en ik hoop dat u ze met plezier heeft gelezen en er misschien soms nog wel eens wat van op heeft gestoken. We zijn voornemens om dit volgend jaar gewoon te vervolgen en uiteraard hoop ik ook dan u weer als lezer te mogen verwelkomen. Maar voor nu wens ik u, namens het gehele team van Rootsec, fijne dagen en een spectaculair begin van 2020.