Potverdikkie wat hebben we een sappige blog voor u vandaag. Een blog tjokvol met morele kwesties. Van die dingen waar je over na moet denken en waar zelden een eenduidig antwoord voor is. Maar, het is tegelijkertijd ook goede gespreksstof voor bij de vrijdag middag borrel die er alweer aan zit te komen. Deze week stellen we vraagtekens bij de immer groeiende censuur en controle in China, dacht Dieter Puijs een Jeep te hebben gewonnen op Facebook en leggen we een morele kwestie aan u voor. Wilt u meteen uw stem laten horen? Scroll dan naar beneden en vul de poll in.

De Chinese censuur-dictatuur?

China, het land van Mulan, goed eten en een mooie cultuur met normen en waarden waar veel westerse landen nog een voorbeeld aan kunnen nemen. Maar je kan ook doordraaien. Deze week kwam het nieuws naar buiten dat Chinezen binnenkort alleen nog via gezichtsherkenning een internetabonnement of een nieuw mobiel nummer kunnen aanvragen. Met andere woorden, wil je in staat zijn om het internet op te kunnen of een belletje te plegen? Even je gezicht inscannen. Dit is onderdeel van het beleid om ““de rechten en belangen van burgers online te kunnen garanderen” en fraude te voorkomen. Dus helemaal niet om een database te hebben van het gezicht van elke Chinees zodat je die 24/7 in de gaten kan houden. Helemaal niet.

Het is verder ook puur toeval dat China recent melding maakten van de ontwikkeling van een nieuwe “supercamera” (hier zit ergens een grap over toeristen en camera’s). Deze eindbaas der camera’s is een door kunstmatige intelligentie aangestuurde 500-megapixelcamera die in staat is tot in detail individuele gezichten te herkennen te midden van tienduizenden mensen. Volgens de staatsmedia is de camera vijf keer zo krachtig als het menselijk oog en kan hij worden gebruikt voor “militaire toepassingen en voor de openbare veiligheid”. Dit alles hoort bij het “sociaal krediet-systeem” waarbij alle 1,4 miljard Chinese burgers een bepaalde score krijgen op basis van hun gedrag. Doe je dingen die niet door de beugel komen? Dan kan je straf verwachten in de vorm van weigering tot het openbaar vervoer, langzamer internet (niks ergers dan dit) en word je aan de publieke schandpaal genageld. Dit gaat natuurlijk veel te ver en druist in tegen de privacy en rechten(?) van de individu, maar toch zie ik ook mogelijkheden voor een systeem als dit in Nederland. Hangjongeren die zich niet gedragen? Gewoon hun scootertjes limiteren tot 10 k/m per uur. Vlogmeisjes die alleen maar aan zichzelf denken? Pakken we gewoon alle Snapchat- en Instagram filters af. Dat zal ze leren, de vlegels.

Een jeep winnen? “Facebook volk” trapt er weer in.

Iedereen die wel eens op Facebook zit die weet van het bestaan van de “deel dit bericht en win” berichten. Niks raars aan en ook niets mis mee als jij op die manier aan je spullen wilt komen. Maar omdat dit zo veelvoorkomend is, vult men op de automatische piloot alle verplichten velden in zonder na te denken over eventuele gevolgen. En zoals u ongetwijfeld weet, is dit niet zo handig. Zo ook met de actie die Dieter Puijs tegenkwam op Facebook. Hij had net een foto van zijn avondeten (zuurkool met worst) op Facebook gedeeld toen hij een actie zag waarbij je een gratis Jeep kon winnen. Natuurlijk vulde Dieter braaf alles in en kruiste zijn vingers, hopend de Jeep te winnen. De volgende dag werd hij wakker met 300 nieuwe e-mails. Helaas had geen een van deze e-mails het onderwerp “Gefeliciteerd, u heeft gewonnen”. Nee, het waren 300 spamberichten. En de volgende dag weer 300. Deze populaire Facebook actie werd en masse geliked, gedeeld en aan deelgenomen in Nederland en België.

“De zogenaamde winactie van Freebie Centraal verzamelde in minder dan een dag meer dan 141.000 reacties, 154.000 deelacties en 52.000 likes in Nederland en België”

De politie raadt zoals altijd aan om, indien u mee heeft gedaan aan deze actie, meteen uw wachtwoorden te veranderen. Houdt daarnaast ook uw creditcard transacties in de gaten, je weet tenslotte maar nooit. En tenslotte deze gratis wijze raad van ons: Alleen de zon gaat voor niets op.

De morele kwestie van de week.

Tenslotte een morele kwestie. We vragen u dan ook om te stemmen op de poll hieronder, we zijn oprecht benieuwd naar uw mening. Eerder deze week kwam in het nieuws dat ontwikkelaar Jan van Kampen diverse kwetsbaarheden op de website van het pretpark Walibi had ontdekt. Vervolgens nam Jan contact op met het pretpark en informeerde ze over zijn bevindingen. Dit deed hij middels een email met als onderwerp “Datalek ruilen voor kaartjes?”. Als reactie hierop stuurde Mevrouw van Till het volgende: “Uw mails zijn ontvangen. Walibi laat zich niet chanteren. U zult dus geen tickets van ons ontvangen. Begin van dit jaar niet, nu niet, en volgend jaar ook niet. U hoeft ons dus niet weer te mailen. Wij zullen wel aangifte tegen u doen vandaag.”

Graag uw mening! Sta je als hacker/onderzoeker in je recht om een beloning, hoe klein ook, te vragen voor je bevindingen? Of neigt dit wel erg naar afpersing? Het volledige artikel is overigens hier te lezen. Volgende week maken we de uitslag bekend!

Is het vragen van een beloning voor een gevonden kwetsbaarheid chantage of gerechtigd?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...